היי חברים, כאן ד”ר סטלה הייזלר. כשאנחנו מדברים על היגיינת הפה, צחצוח שיניים וחוט דנטלי בדר”כ גונבים את אור הזרקורים. עם זאת, ישנו היבט מכריע לא פחות, אך לעתים קרובות מתעלמים ממנו: ניקוי הלשון. הלשון מכילה חיידקים, חלקיקי מזון ותאים מתים שיכולים לתרום לריח רע מהפה ולבריאות פה לקויה. ניקוי לשון חיוני לשמירה על פה בריא ונשימה רעננה. היום אני רוצה לספר לכם למה חשוב לנקות את הלשון ואיך לשמור על הלשון שלכם בריאה ונקייה.
האנטומיה של הלשון: קרקע לחיידקים
הלשון היא לא רק שריר שטוח וחלק; יש לה פקיעיות טעם הנקראות “פפילות” שקולטות מולקולות מהמזון שאנו אוכלים. הפפילות הללו יכולות ללכוד חיידקים, חלקיקי מזון ואפילו תאים מתים, וליצור סביבה התורמת לגידול חיידקים. עם הזמן, הצטברות החיידקים עלולה להוביל למספר בעיות בריאותיות בפה, החל מריח רע מהפה ועד למחלת חניכיים. על ידי ניקוי הלשון באופן קבוע, אנחנו משבשים את המחזור הזה ותורמים לסביבה בריאה יותר של הפה.
ניקוי לשון וריח רע מהפה
אחד היתרונות המיידיים ביותר של ניקוי לשון הוא הקלה על באשת פה, הנקראת גם האליטוסיס (Halitosis) או בשפת העם פשוט “ריח רע מהפה”. החלק האחורי של הלשון רגיש במיוחד לאגירת חיידקים האחראים לריחות רעים. צחצוח לבד עלול שלא להסיר ביעילות את החיידקים הללו. שימוש במנקה לשון או מגרד יכול להפחית את מספר החיידקים הגורמים לריח, מה שמוביל לנשימה רעננה יותר.
ניקוי הלשון ובריאות הפה הכללית
הזנחה של הלשון ודילוג על ניקוי הלשון יכולים לתרום לבעיות כמו מחלת חניכיים, הצטברות פלאק ואפילו עששת:
מחלת חניכיים: חיידקים על הלשון יכולים לעבור לחניכיים, לגרום לדלקת ולגרום למחלות חניכיים כמו פריודונטיטיס.
הצטברות רובד: החיידקים יכולים גם לתרום להיווצרות רובד על השיניים, מה שהופך אותן לרגישות יותר לריקבון.
עששת: כאשר רובד הופך לאבנית, הסיכון לחורים ועששת עולה.
שיפור תחושת הטעם
יתרון נוסף של ניקוי הלשון – שמתעלמים ממנו לעתים קרובות – הוא הפוטנציאל לתחושת טעם משופרת. לשון נקייה יכולה לקלוט טוב יותר טעמים שונים, ולהפוך את הארוחות למהנות יותר. זה כמו לנקות את העדשה של מצלמה; התמונה הופכת הרבה יותר ברורה.
כיצד לנקות את הלשון שלכם ביעילות
כלים לניקוי לשון
- מגרד לשון: זהו כלי שטוח שתוכנן במיוחד לניקוי הלשון. זה נחשב לכלי היעיל ביותר לניקוי הלשון.
- מברשת שיניים: אם אין לכם מגרד לשון, מברשת שיניים יכולה להספיק. עם זאת, ייתכן שהיא לא תהיה יעילה במיוחד בהסרת חיידקים ופסולת.
טכניקות
- פתחו פה לרווחה: פיתחו את הפה בצורה מספיק רחבה כדי להגיע ללשון בנוחות.
- גירוד עדין: אם אתם משתמשים במגרד לשון, הניחו אותו כמה שיותר אחורה על הלשון שלכם וגרדו בעדינות קדימה. חזרו על פעולה זו 3-5 פעמים.
- צחצוח: אם אתם משתמשים במברשת שיניים, השתמשו בפעולת צחצוח עדינה מהחלק האחורי של הלשון ועד לקצה הקדמי שלה.
- שטיפה: יש לשטוף את הפה היטב במים או במי פה אחר הניקוי.
- נקו את הכלי: הקפידו לנקות את מגרד הלשון או מברשת השיניים שלכם ביסודיות לאחר כל שימוש.
תדירות ניקוי הלשון
ניקוי הלשון צריך להתבצע באופן אידיאלי מדי יום, רצוי כחלק משגרת היגיינת הפה שלכם בבוקר ובערב. זה לוקח רק דקה אבל יכול לעשות הבדל משמעותי בבריאות הפה שלכם.
אמצעי זהירות
- גרדו את הלשון בעדינות כדי למנוע פגיעה בלשון.
- אם אתם חווים כאב, דימום או אי נוחות, התייעצו עם רופא שיניים
ניקוי הלשון הוא פעולה חשובה שתורמת רבות להיגיינת הפה. הניקוי לא רק עוזר לרענן את הנשימה שלכם אלא גם תורם לבריאות הפה הכללית שלכם על ידי הפחתת הצטברות חיידקים, היווצרות פלאק והסיכון למחלות חניכיים. אני מעודדת אתכם לאמץ את הטכניקה הנכונה ולהפוך אותה להרגל קבוע. אל תשכחו שלשון נקייה יכולה לשפר את תחושת הטעם שלכם ולתרום לכם להנות יותר מהאוכל, ומי מאיתנו לא רוצה להנות יותר מהאוכל? לכן, בפעם הבאה שאתם מצחצחים שיניים, אל תשכחו את הלשון שלכם ותנו לה את תשומת הלב אליה היא ראויה!