דף הבית » לעיסת קרח: הרגל תמים או סכנה לשיניים?
לעיסת קרח: הרגל תמים או סכנה לשיניים?
שלום חברים, כאן ד"ר סטלה הייזלר. כמי שפוגשת מדי יום מטופלים עם הרגלים שונים המשפיעים על בריאות השיניים, אני רוצה לדבר איתכם היום על נושא שלא תמיד מקבל את תשומת הלב הראויה: לעיסת קרח. זהו הרגל שנראה תמים, אך עשוי לגרום לנזק משמעותי לשיניים ולחניכיים. במאמר זה אסביר מה קורה כשאנחנו לועסים קרח, מהן ההשפעות על בריאות הפה והשיניים, ומה ניתן לעשות כדי לשמור על השיניים שלנו חזקות ובריאות.
מדוע אנשים לועסים קרח?
לעיסת קרח, או בשמה המדעי "פגופגיה" (Pagophagia), היא הרגל נפוץ יותר ממה שאתם חושבים. יש אנשים שנהנים מהמרקם הקשה והקר, אחרים עושים זאת מתוך הרגל לא מודע, ויש כאלה שמוצאים בזה דרך להפיג מתח. לעיתים, לעיסת קרח עשויה להיות קשורה למצבים רפואיים כמו מחסור בברזל או אנמיה, שגורמים לתשוקה ללעוס חומרים לא אכילים. כרופאת שיניים, אני פוגשת מטופלים שמספרים שהם לועסים קרח כחלק משגרת היום שלהם – בין אם זה קרח ממשקה קר או קרחונים קטנים שהם מכינים במקפיא.
אבל מה שחשוב להבין הוא שקרח הוא חומר קשה מאוד, והשיניים שלנו, למרות חוזקן, לא תמיד עומדות בעומס שמגיע עם לעיסה קבועה שלו. אז אילו השפעות יש לקרח על השיניים שלנו?
ההשפעות של לעיסת קרח על השיניים
1. סדקים ושברים בשיניים
השיניים שלנו מכוסות בשכבת אמייל, שהיא החומר הקשה ביותר בגוף האדם. עם זאת, אמייל אינו בלתי ניתן להריסה. לעיסת קרח מפעילה לחץ משמעותי על השיניים, במיוחד על השיניים הקדמיות או הטוחנות. הלחץ הזה עלול לגרום לסדקים מיקרוסקופיים באמייל, שמתפתחים עם הזמן לשברים גדולים יותר. במקרים חמורים, שן עלולה ממש להישבר, מה שדורש טיפולים מורכבים כמו כתרים או אפילו עקירות.
במרפאה שלי בירושלים, ראיתי מקרים של מטופלים שהגיעו עם שיניים סדוקות לאחר שנים של לעיסת קרח. מה שמעניין הוא שלפעמים הם אפילו לא קישרו את הנזק להרגל הזה עד שהסברתי להם את הקשר.
2. שחיקת אמייל
לעיסת קרח לאורך זמן עלולה לשחוק את שכבת האמייל, במיוחד אם ההרגל מלווה בצריכת משקאות חומציים כמו משקאות מוגזים או מיצי הדרים. כשהאמייל נשחק, השן הופכת רגישה יותר לשינויי טמפרטורה ולחיידקים, מה שמגביר את הסיכון לעששת ולכאבים ולמעשה יוצר שיניים רגישות.
3. נזק לחניכיים ולמבנה הפה
לעיסת קרח לא פוגעת רק בשיניים. לעיתים, חתיכות קרח חדות עלולות לפצוע את החניכיים, מה שמוביל לדלקות חניכיים או לנסיגת חניכיים. בנוסף, אם יש לכם סתימות, כתרים או גשרים, לעיסת קרח עלולה לפגוע גם בהם, לגרום לשברים או להיחלשות הדבק שמחזיק אותם במקום.
4. כאבי לסת והפרעות במפרק הלסת
לעיסת קרח דורשת הפעלת כוח רב מהלסתות. לאורך זמן, זה עלול לגרום לכאבים בשרירי הלסת או להפרעות במפרק הלסת (TMJ). מטופלים רבים שמגיעים אליי עם תלונות על כאבים בלסת מגלים שהרגלים כמו לעיסת קרח תורמים לבעיה.
האם לעיסת קרח תמיד מזיקה?
חשוב לציין שלעיסת קרח מדי פעם, כמו למשל כשאתם מסיימים משקה קר, לא בהכרח תגרום לנזק מיידי. הבעיה מתחילה כשההרגל הופך לקבוע או כשמתווספים גורמים נוספים כמו שיניים מוחלשות, סתימות ישנות או חוסר תזונתי. עם זאת, כרופאת שיניים, אני תמיד ממליצה להימנע מלעיסת קרח ככל האפשר, כי הסיכונים עולים על התועלת.
מה אפשר לעשות במקום?
אם אתם מוצאים את עצמכם לועסים קרח לעיתים קרובות, הנה כמה דרכים להיגמל או לפחות להפחית את ההרגל ולשמור על בריאות השיניים:
-
החליפו את הקרח בחלופות בטוחות: במקום קרח, נסו ללעוס מסטיק ללא סוכר, שממריץ את ייצור הרוק ומסייע בניקוי השיניים. אפשר גם לנסות חתיכות פרי קפואות (כמו ענבים) שהן רכות יותר לשיניים.
-
שתו עם קשית: שימוש בקשית מפחית את המגע של הקרח עם השיניים ומקטין את הפיתוי ללעוס אותו.
-
בדקו מחסור תזונתי: אם אתם חשים דחף עז ללעוס קרח, כדאי לפנות לרופא המשפחה שלכם לבדיקת רמות הברזל או ויטמינים אחרים. לעיתים, טיפול במחסור תזונתי מפחית את התשוקה.
-
שמרו על היגיינת פה: צחצחו שיניים פעמיים ביום, השתמשו בחוט דנטלי ובדקו את השיניים אצל רופא שיניים לפחות פעמיים בשנה. כך תוכלו לזהות נזקים מוקדם ולמנוע סיבוכים.
לסיכום
לעיסת קרח עשויה להיראות כמו הרגל תמים, אבל כפי שקראתם, היא עלולה לגרום לנזק משמעותי לשיניים, לחניכיים ואפילו ללסת. אני ממליצה להיות מודעים להרגלים שלנו ולנקוט צעדים פשוטים כדי להגן על החיוך שלנו. אם אתם חושדים שהשיניים שלכם נפגעו מלעיסת קרח או שיש לכם שאלות נוספות, אני מזמינה אתכם לפנות אליי לייעוץ במרפאת השיניים שלי בירושלים. חיוך בריא מתחיל בהרגלים קטנים!